logo

o&gverpleegkundigen

Symposium obstetrie verpleegkundigen

Op 19 februari 2025 vindt het Geboortezorg Congres plaats in RAI Amsterdam. Op deze dag zal er een programma speciaal voor obstetrie verpleegkundigen worden gehouden. Dit programma is in stand gekomen in samenwerking met het Amsterdam UMC.

Op deze dag delen experts uit verschillende disciplines hun kennis over onderwerpen als preventie van vroeggeboorte, zorg tijdens de bevalling voor de transman, diversiteit en inclusiviteit in de geboortezorg en zorg voor de groei vertraagde baby. Je krijgt interessante lezingen, praktische tips die je meteen kunt toepassen in je werk en daarnaast is er ruimte om met collega’s ervaringen uit te wisselen en nieuwe inspiratie op te doen. 

Datum: woensdag 19 februari 2025
Locatie: RAI Amsterdam
Programma:
08:30 - 09:30 uur inloop
09.30 - 16:00 uur inhoudelijk programma, inclusief lunch
16:00 toegang tot de Negenmaandenbeurs
Accreditatie: Toegekend door V&VN (4 punten)
Prijs:  €149,- (Prijzen zijn exclusief BTW)

Mw. dr. Arijaan Valkenburg-van den Berg
Gynaecoloog-perinatoloog Amsterdam UMC

Obstetrische zorg voor transpersonen

In deze presentatie wordt ingegaan op somatische, psychische en praktische aspecten van zwangerschap bij transpersonen. Ook worden ervaringen gedeeld van zwangere transpersonen en worden waardevolle tips gegeven voor inclusieve zorg aan genderdiverse zwangeren.

Benjamin Gravesteijn
Postdoctoraal onderzoeker Amsterdam UMC, en AIOS Gynaecologie en Verloskunde

Het gouden randje van de pandemie

Tijdens de COVID-19 pandemie veranderde de Nederlandse geboortezorg met een toename van thuisbevallingen en een daling van vroeggeboortes, wat vragen oproept over de gevolgen voor moeder en kind en de lessen die we hieruit kunnen leren.

Dr. J.J. (Hans) Duvekot
Gynaecoloog-Perinatoloog Erasmus MC

Acute gele leveratrofie: nog steeds een levensgevaarlijke ziekte.

Acute Fatty Liver of Pregnancy (AFLP) is een zeldzame maar ernstige aandoening die leidt tot acuut falen van de lever- en nierfunctie tijdens de zwangerschap, waarbij bijna tien procent van de vrouwen in het Erasmus MC een levertransplantatie onderging en de perinatale sterfte hoog blijft, hoewel vroege herkenning de kansen voor moeder en kind kan verbeteren.

Martijn Oudijk
Prof.dr. Gynaecoloog-Perinatoloog

Preventie spontane vroeggeboorte

In de presentatie preventie vroeggeboorte zal worden ingegaan interventies om vroeggeboorte te voorkomen bij alle zwangere vrouwen. 

Wessel Ganzevoort
Gynaecoloog-perinatoloog

Foetale groeirestrictie (FGR) is cruciaal om te identificeren vanwege de risico's van placenta-insufficiëntie voor de foetus, vooral omdat het lastig is om deze aandoening vlak voor en tijdens de a terme periode te diagnosticeren; de presentatie bespreekt mogelijkheden voor betere identificatie van kinderen die zorg nodig hebben en de uitdagingen van de timing van de geboorte bij zeer vroege FGR.

Priscilla A. Maria

Priscilla A. Maria
Arts-onderzoeker/Drs.

Communicatie als Sleutel tot Veilige Geboortezorg

De lezing gaat over het combineren van medische expertise en effectieve communicatie in geboortezorg. We bespreken hoe goede communicatie kan bijdragen aan veilige en persoonlijke zorg. Thema’s als culturele verschillen, gezondheidsvaardigheden en vertrouwen komen aan bod. Met praktijkvoorbeelden en strategieën bieden we handvatten voor betere medische zorg en patiënttevredenheid.